Weblog van Annemiek.
Mindsettings to the web
From Russia with love.
Categories: Stories

Sneak peek verslag van een Moskou/St.Petersburg reis, juli 2006
Je kan ook even kijken in mijn fotogallery.

“Wiejè gowarie-tjè pa galanski?”, oefende ik ter voorbereiding van mijn reis.
Zo spreek je het uit, maar zo schrijf je het natuurlijk niet. Spreekt u nederlands?, betekent het. Je kan russische zinnen wel uit je hoofd leren, maar ben je als het erop aan komt ook zo scherp dat je ze gelijk uit de kast trekt?

Ik werd in St.Petersburg inderdaad een keer op straat aangesproken door een russische die iets wilde weten. Niet verlegen zei ik gevat terug: “Janni panni maajoe.” Het betekent; ik begrijp het niet. Dat klonk kennelijk heel aannemelijk, want ze begon vervolgens in het russisch uit te leggen wat ze bedoelde. Eh, ja.
Toen zei ik toch maar wat in het nederlands terug, waarop ze erg moest lachen.
Het was duidelijk.

Straatbeeld, lopen
In Rusland lopen veel mensen hele afstanden van of naar metrostations, of (trolley)bushaltes, naar werk of huis. Het valt echt op, dat eindeloze lopen van mensen in de stad door lange lanen, parken, langs straten en wegen. Tijdrovende bezigheid zo elke dag, denk ik dan. Klapfietsjes heb ik niet gezien. Dat leek me zo handig voor ze. In 10 dagen heb ik misschien drie fietsers en twee motoren gezien en dat was het.
Straatbeeld, groots
In Moskou en St. Petersburg is alles groot en/of breed, zoals de paleizen (okee, te verwachten), flats en andere gebouwen (o.a. universiteit in stalinistische bouwstijl), wegen, straten, parken en rivieren.
Neem nou de weg naar het Kremlin (vesting) van Moskou. Dat is zeker een zesbaans Prospekt in de stad, er moet tenslotte wel een tank doorheen kunnen als het showtime is. Belijning is er niet op aangebracht, ook niet in het midden, dus de automobilisten moeten wel een beetje mikken. De bocht gaat men dan ook gerust met alle auto’s schouder aan schouder tegelijk door.
Straatbeeld, schoon
Wij hier met onze acties “Utrecht Schoon” en “Lunetjes”, daar moet ik even om lachen als ik aan de grote Russische steden denk. Die zijn Spik en Span (kent u die uitdrukking nog, nu weet u gelijk hoe oud ik ongeveer ben). Hondepoepveldjes kennen ze niet, honden ook niet lijkt het. Maar ja als je gemiddeld 300 euro in de maand verdiend, dan wil je je geld misschien aan iets anders dan Frolik uitgeven. Moskou en St.Petersburg zijn zeer schoon. In mijn stad rijdt de gemeente met veegwagens, maar daar vegen ze met stoffer en blik op een steeltje met de hand de weg, ook langs de driebaanswegen. Peuken en bladeren worden opgeveegd. De wegwerpcultuur hier lijkt daar nog niet te zijn gearriveerd, goddank. In één van de parken zag ik iemand met een kruiwagen gevuld met water, steeds opnieuw een gieter volgooien om handmatig de perkjes te sproeien.
Straatbeeld, groen
Waar wij worstelen met parkeernormen en betaald parkeren staan in Moskou veel bomen om de flats met groen eromheen. Echte parkeerplaatsen zijn er meestal niet bij. Al zijn er wel flinke files in de spits door de stad, voor een miljoenenstad zijn er relatief niet heel veel auto’s. Af en toe zie je een tankauto op de stoep geparkeerd gevuld met Kvas, een Russische drank op basis van brood, dat uitgevent wordt. Wel een uitstervend straatbeeld, want dit lokale drankje wordt door de cola verdrongen.
Russische televisie
Ik zag op de Russische televisie veel “westerse dure merken” in de reclameblokken. Er lijkt een droomwereld mee weergegeven te worden, gezien het gemiddelde salaris van de russen. Letterlijk zag ik een bierreclame, waarin een biertankwagen van een lokaal merk brut aan de kant geduwd wordt door een “westers” commercieel merk. Dat gaf de situatie volgens mij goed weer.
Gemiddelde leeftijd
Die is toch wel laag in Rusland, zo begin 60 begreep ik.
Dat is toch een behoorlijk verschil met hier.
Kunst, cultuur
Wat een prachtige schilderijen in de Tretjakov Gallery in Moskou.
Ook uiteraad veel moois in de Hermitage in St. Petersburg. Kijk maar eens rond op de eeste etage, zoals ik deed. Aanrader hoor. En wat dacht je van schilderijen van Repin, Shishkin, Kuindzhy, Levitan.
Kuindzhi’s “Night over Dnepr” is een van de meest spectaculaire schilderijen omdat je niet kan zeggen met welke kleur hij het de weerkaatsing van het maanlicht in de rivier heeft geschilderd. Zo’n kleur heb je nog nooit gezien. Het blijft heel mysterieus, daarom blijf je steeds kijken. Het lijkt een soort methalic wit/groen schijnsel.

Comments are closed.